Új, korszerű árvízvédelmi műtárggyal védik Újlipótvárost a Duna vízétől

Új, korszerű árvízvédelmi műtárggyal védik Újlipótvárost a Duna vízétől

A Penta a fővárosi Duna-part közelében épített műtárgyat a záporvízgyűjtő csatorna biztonságosabbá tételéhez. 

Fontos mélyépítési fejlesztést végzett el a Penta Általános Építőipari Kft. Budapesten, mely Közép-Magyarország infrastrukturális fejlesztéseiben jelentős részt vállalt az elmúlt évtizedekben. Most egy beruházásban a Fővárosi Csatornázási Művek megbízásából a XIII. kerületi Szent István park és Pozsonyi utca találkozásánál a Dunára csatlakozó záporkiömlőn építettek egy árvízvédelmi műtárgyat kiváltva a mellette található régit.

Magas dunai vízállásnál a kiömlőn keresztül a víz be tud jutni a csatornahálózatba, ezért ezen a helyen több évtizede megépült egy műtárgy, melyben a gerenda zárást felépíteni nagyon nehézkes volt a belső kialakítása miatt. Az árvízi időszakban ennek a tevékenységnek a végrehajtása jelentős erőforrásokat kötött le a hálózatüzemeltetéstől. A biztonságos vízzárás kiépítése 1-2 napot vett igénybe, ezt a problémát oldották meg az új zsilip megépítésével.

A zsilip automatikusan reagál a vízáramlás adataira

A műtárgy a park kerítéssel körbehatárolt parkosított részén épült, szerkezete nagyrészt helyszínen készített vasbeton. A befoglaló mérete 2,5 x 2,5 méter, mélysége pedig 7,5 méter.

A zsilip működtetése elektromos motor meghajtásával és kézi meghajtással egyaránt megoldható, ehhez a vezérlés kialakítása során, telepítettek egy irányítástechnikai és egy mérőműszer egységet tartalmazó szekrényt.

Ezek a műszerek és berendezések lehetővé teszik, hogy a zsilip a kétféle elven működő vízszintmérő, áramlásérzékelő és vízhozam mérő berendezések által szolgáltatott adatok alapján teljesen automata üzemmódban működjön.

Mindemellett az üzemeltetőnek lehetősége van a távfelügyeleti rendszerén keresztül a mérőműszerek által szolgáltatott adatok gyűjtésére és ezek alapján a zsilip központból történő távműködtetésére is.

Az építkezés 2019 novemberében indult el, a műszaki átadás-átvétel pedig nemrég, 2020 májusban történt meg.

Forrás: https://magyarepitok.hu/kereses/q:penta

Telephely és gödi távközlési részleg

Tanúsítványaink